Riverton på Cinemateket

Kriminelle fimforestillinger vinter og vår 2011:

 Onsdag 30.3 2011  kl. 18.30

VENNER (1960)

Regi: Tancred Ibsen

 ”Venner” er et trekantdrama om to venner som er rivaler både som fjellklatrere og kvinneforførere. Når en av dem tilsynelatende har en fallulykke mens de klatrer i Rocky Mountains i USA, er et dødelig spill i gang. Filmen er basert på dikter og samfunnsdebattant Arnulf Øverlands første skuespill fra 1917, med samme sentrallyriske kretsing rundt kjærligheten og døden som hans poesi. I Tancred Ibsens bearbeidelse 40 år senere er det blitt en tett, moderne psykologisk thriller.

 Regissøren Tancred Ibsen var norsk films grand old man allerede fra ”gullalderen” på 1930-tallet, og beholdt sin posisjon bl.a. med krimklassikeren ”To mistenkelige personer” (1950) – utvalgt av Rivertonklubben tidligere. ”Venner” er hans siste film, og en av beste, men dessverre ganske glemt.

Innledning ved Ove Solum

Onsdag 13.4 2011  kl. 18.30

KARACHI (1989)

Regi: Oddvar Einarson

”Karachi” er en politithriller om heroinsmugling til Norge. Jon Eikemo spiller den slitne narkospaneren som blir oppsøkt av en ung, manipulerende kvinne som er tvunget til kurértrafikk for heroin fra Karachi i Pakistan.

Filmhistorisk er ”Karachi” interessant fordi den var tidlig ute med kritisk søkelys på kriminelle innvandrere, selv om bakmennene er norske. Filmen ble delvis innspilt i Egypt, som er ”stand in” for Pakistan.Regissøren Oddvar Einarson gjorde filmen som et oppdrag for Norsk Film A/S. Han er mest kjent for sine smale, prisvinnende kunstneriske filmer.

Tidligere visninger 2011:

ONSDAG 16. FEBRUAR: BRUN BITTER

Rivertonklubben presenterer: BRUN BITTER

En neo-noir regissert av Sølve Skagen. I hovedrollene: Frank Krog og Kristin Kajander

Opprinnelig er filmen basert på Gunnar Staalesens roman Din, til døden Introduksjon ved Nils Nordberg

KRIMINELLE MATINÉFORESTILLINGER HØSTEN 2010

Her er oversikt over alle høstens visninger:

Lørdag 11/9 kl. 16.00

Axel (Svein Scharffenberg) legger hele ekteskapet på is - på ubestemt tid.

BORTREIST PÅ UBESTEMT TID (1974)

Basert på Sigrun Krokviks roman av samme navn. Dette var i 1972 den aller første Rivertonprisvinneren, og filmatiseringen av denne romanen er derfor et naturlig sted å starte når Rivertonklubben nå framover skal presentere krim på Cinemateket.

På en bortgjemt gård på Vestlandet har den frustrerte kunstneren Alex nettopp myrdet sin kone og puttet henn i fryseren. Så dukker nok en frustrert person opp, Helen, som er på flukt fra seg selv og mannen sin. Søt musikk oppstår mellom henne og Axel, men mannen hennes er ikke langt unna.

Regissøren Pål Bang-Hansen er en av norsk filmhistories undervurderte regissører. Også betydningen som filmens produsent Egil Monn-Iversen har hatt for norsk film, er undervurdert.

Innledning ved Hans H. Skei: les den her

Gratis adgang («Åpen hus» på Cinemateket hele uka)

Norge 1974
Regi: Pål Bang-Hansen
Med: Svein Scharffenberg, Ingerid Vardund,Julie Ege, Lasse Kolstad
Norsk tale, utekstet
1t 41min

——————————-

Lørdag 23/10 kl. 15:00

 

Roen er gjenopprettet i To mistenkelige personer.

TO MISTENKELIGE PERSONER (1950)

Regi: Tancred Ibsen

Filmen om de oppsiktsvekkende lensmannsdrapene i Ådal i 1926. Saken var grunnlag for Gunnar Larsens dokumentarroman ”To mistenkelige personer” fra 1933. Boken og filmen skildrer den naive guttungen Gustav som kynisk utnyttes av den råbarkete skoggangsmannen Ekstrøm, med katastrofale følger etter en massiv politijakt på de to.

Oslo byrett forbød offentlig visning av Tancred Ibsens filmatisering i 1950. Det var kretsen rundt den domfelte i saken som ønsket å beskytte ham, og fikk medhold. I 1952 stadfestet Høyesterett dommen, og filmen ble aldri vist i sin opprinnelige form. For ikke å tape hele sin investering, brukte produsenten Norsk Film A/S deler av filmen i kombinasjon med nye opptak etter et omskrevet manus, i Sigval Maartmann-Moes ”Savnet siden mandag” i 1955.

Tancred Ibsens film fra 1950 ble først frigitt for offentlig visning i 2007.

Introduksjon ved Fredrik Wandrup

—————————–

Lørdag 13/11 klokka 15:00

 

Nicolai Cleve Broch og Ane Dahl Torp i Uro

URO (2006)

Regi: Stefan Faldbakken

Denne moderne norske politithrilleren etter amerikansk forbilde handler om en ung, karrieresulten politimann som jobber undercover mot narkomiljøet i hovedstaden. Men han har selv en halvkriminell fortid fra sin oppvekst, og nå innhenter den ham.

Filmen utforsker et moralsk grenseland, der en usympatisk forkjemper for det gode går altfor langt i sine handlinger, men derigjennom oppdager seg selv, som regissøren beskriver det.

Filmen er laget så skittenrealistisk som mulig, i samarbeid med den virkelige uropatruljen i Oslopolitiet.

Introduksjon ved Audun Engelstad

——————————————————-

Lørdag 11/12 klokka 15:00

 

Tove Tellback og Beng Djurberg i Cafe X

CAFÉ X (1928)

Regi: Walter Fürst

En av norsk stumfilms klassikere, og blant de ytterst få krimfilmene i norsk filmhistorie før krigen. Den handler om en gravende journalist som både avslører våpensmugling på Oslo havn og vinner heltinnen til slutt.

Bakteppet for historien er forbudstidens smuglervirksomhet. Kjente smuglere i hovedstaden medvirker i filmen, og opptakene er gjort på havnekneiper og øde områder langs havna der de faktisk holdt til.

Filmen vil bli vist som da den var ny, dvs. med en stumfilmpianist som spiller til filmen under forestillingen. Piano: Kjetil Schjander-Larsen

Innledning ved Nils Nordberg

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: